Eugen Moga (foto), cunoscutul şcheian, a fost din nou invitatul Muzeului de Etnografie, la sfârşitul săptămânii trecute. De această dată, însă, artistul nu a vorbit despre familiile din care se trage, ci despre propria activitate, în mai multe domenii, de la cascadorie, scris, grafică, până la editarea revistei „Între Chietri”. De altfel, atunci, Eugen Moga a lansat cel de-al treilea număr al „foii de suflet din Şcheii Braşovului”. Al treilea număr al revistei cuprinde Cuvântul de Întâmpinare adresat Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române de către grupul de iniţiativă al oamenilor de cultură care au propus ca Sfânta Fecioară Maria să devină patronul spiritual al Braşovului, dar şi date noi cu privire la controversa privind pe autorul muzicii imnului naţional „Deşteaptă-te române”. Vasile Oltean, director al Primei Şcoli Româneşti, prezintă în acest număr o însemnare făcută de George Ucenescu pe manuscrisul său „Cartea de cântări, cu note de psaltichie scrise de George Ucenescu, student al d-lui Anton Pann la 1852“, din care reiese foarte clar că el este autorul melodiei imnului nostru naţional. Acesta povesteşte cum Andrei Mureşeanu, auzind melodia „Din sânul maicii mele”, a lui Ucenescu, a compus versurile poeziei care formează astăzi textul imnului adaptând-o pentru respectiva melodie.
În revista şcheienilor se mai regăsesc date despre „Şcheieni cu care ne mândrim”, despre „Aruncarea buzduganului”, expoziţia deschisă la Muzeul de Etnografie şi despre „Maialul de Sfântul Ilie” şi despre relaţia Scheilor cu aviaţia.
Totodată, Eugen Moga a anunţat, la lansarea numărului 3 al revistei, că, a fost demarată şi acţiunea de strângere de semnături pentru înfiinţarea unei „Asociaţii a Şcheienilor”. „Acum vrem să începem demersurile juridice necesare înfiinţării acesteia, avem deja circa 30 de persoane care şi-au exprimat dorinţa de a face parte din asociaţie”,