Ministrul se teme că eliminarea lor ar reduce veniturile subordonaţilor săi cu 60%
Cei peste 32.000 de salariaţi au primit anul trecut 891 mil. lei, fiecăruia revenindu-i un plus mediu de 2.306 lei
Măsurile de austeritate impuse de guvernanţi în scopul strângerii fondurilor pentru plata datoriilor către FMI par să fie luate diferenţiat, odată ce însuşi ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, s-a arătat plin de milă faţă de oamenii din subordinea sa, cărora le-ar scădea veniturile cu 60% dacă li s-ar elimina şi subvenţiile.
"Până la momentul la care se reglementează salarizarea personalului, care s-a făcut bazându-se pe sistemul de stimulente, şi nu pe sistemul de diverse sporuri care au fost introduse în Legea 330 în nivelul de salarizare al celorlalte instituţii bugetare, deci până la acel moment se vor acorda. Dacă nu s-ar acorda acele stimulente, salariile celor din Ministerul Finanţelor s-ar diminua cu circa 60%, dacă am pune împreună reducerea cu 25% şi dispariţia stimulentelor. Oricum, la nivel de salarizare, inclusiv stimulentele, Ministerul Finanţelor nu este la vârful grilei de salarizare a sectorului bugetar", a spus Vlădescu, citat de Mediafax.
Putem spune că procentul avansat de ministrul Finanţelor este aproape corect, având în vedere că, anul trecut, cei peste 32.000 de angajaţi au fost stimulaţi cu 891 mil. lei, fiecăruia revenindu-i un plus mediu de 2.306 lei peste salariul de bază de 2.037 lei.
Aşa cum am mai scris, citând datele Institutului Naţional de Statistică, anul trecut s-au acordat stimulente de 1,127 miliarde de lei, dintre care aproape 891 de milioane lei au ajuns în buzunarele celor 32.194 de angajaţi ai Ministerului Finanţelor Publice, salariul mediu brut ajungând astfel de la 2.037 lei, la 4.343 lei. Alocate dintr-un fond special a cărui constituire şi utilizare este stabilită prin Hotărâre de Guver