Serviciul European de Acţiune Externã a fost lansat luni la Bruxelles de şefii diplomaţiilor europene dupã ce un acord cu Parlamentul European a fost gãsit la începutul lunii. Serviciul, condus de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene Catherine Ashton va fi compus în proporţie de 65% din diplomaţi comunitari, restul fiind diplomaţi naţionali deplasaţi la Bruxelles pentru o perioadã limitatã, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Acest Minister European de Externe care nu-şi spune numele, ar trebui sã-i dea Uniunii Europene o voce unicã şi puternicã în exterior dar el nu se vrea un substitut al diplomaţiilor naţionale.
De altfel, serviciul, condus de Înaltul reprezentant al UE Catherine Ashton va fi compus în proporţie de 65% din diplomaţi comunitari, restul fiind diplomaţi naţionali deplasaţi la Bruxelles pentru o perioadã limitatã.
Organigrama acestui minister care este prima construcţie comunitarã de acest gen, se aflã încã în lucru. Ashton va fi inconjuratã de patru secretari generali, dintre care se ştie cã unul va fi francez, altul german şi un al treilea polonez, dar nu a fost divulgatã naţionalitatea celui de-a patrulea.
Şase directori generali vor coordona activitatea birourilor regionale centralizate la Bruxelles, reprezentînd cele şase zone ale lumii cu care UE întreţine relaţii.
În fine, în toamnã, Catherine Ashton va numi 30 de sefi de delegaţie ai UE în exterior în ţãrile unde actualele mandate expirã în 2011, aceştia vor cãpãta ulterior gradul de ambasador ai UE, o noţiune inexistentã pânã acum.
Activitatea serviciului de acţiune externã ( format global din 11.000 de oameni) va fi dictatã de Catherine Ashton în cooperare cu statele membre. Bugetul serviciului va fi alocat şi gestionat de Comisia Europeana al carei vice preşedinte este tot doamna Ashton.
Parlamentul European nu v