O asistentă medicală din Moreni, judeţul Dâmboviţa, este acuzată că, vreme de 15 ani, a „fabricat" din fotocopiator şi scaner peste 3.000 de pensionari pe caz de boală. Scandalul s-a aprins în urma unui control de audit ordonat de Casa Naţională de Pensii.
Atunci s-a descoperit că aproximativ 40% din dosarele de pensionare pe caz de boală din judeţ conţineau documente medicale falsificate, iar mai toate proveneau de la Cabinetul de Expertiză Medicală din Moreni. Investigaţiile au ajuns la Maria Băleanu, de 60 de ani, asistentă medicală la cabinetul cu pricina şi principalul suspect al anchetatorilor de la DNA Ploieşti.
Din dosar:
Câţi bani ne scot din buzunar românii care fraudează sistemul de asistenţă socială
Siguranţa CFR, pe mâna unui fals handicapat
Femeia din căruţ care nu întinde mâna
Numărul mare de dosare cu boli fictive, peste 3.000, şi vechimea de peste 15 ani a multora dintre ele au conturat un prejudiciu de peste 20 de milioane de lei, adică aproximativ cinci milioane de euro.
Modul de operare
Maria Băleanu este suspectată că, prin mai mulţi intermediari, racola persoane din Moreni şi satele vecine cărora le propunea „afacerea": ea avea să le inventeze boli cauzatoare de pensionare anticipată, cu documentele medicale doveditoare, iar clienţii se obligau să-i plătească serviciul cu sume care echivalau cu o pensie încasată.
La fiecare revizuire medicală obligatorie a pensionarului pe caz de boală - la şase luni sau un an - „contractul" se reînnoia sub aceeaşi formă, cu aceeaşi şpagă. Modul de operare folosit de Maria Băleanu era simplu: falsurile se produceau cu un scaner, un fotocopiator şi o imprimantă color.
„Lua o adeverinţă medicală semnată şi parafată de medic, acoperea cu o hârtie albă partea cu datele personale ale pacientului,