Federaţia Rusă pune la punct cel mai mare program de vânzare a activelor din 1990 încoace, în încercarea de a aduce la buget o sumă de peste 29 miliarde de dolari în următorii trei ani, scrie Reuters.
Planul de vânzare a unor participaţii minoritare la 10 mari companii, în 2011-2013, a fost discutat şi aprobat în cadrul unei întâlniri preliminare cu premierul Vladimir Putin. Programul presupune vânzarea unei participaţii de 27,1% la Transneft, compania care deţine monopolul oleoductelor şi gazoductelor din Federaţia Rusă şi 24,16% din activele celui mai mare producător de petrol al ţării, Rosneft.
În ceea ce priveşte băncile sunt vizate 9,3 la sută din activele celei mai mari instituţii financiare ruse, Sberbank şi 24,5% din acţiunile celei de-a doua bănci ruse ca mărime, VTB. Privatizarea ar mai include vânzări ale acţiunilor RusHydro, compania care produce energie hidro, dar şi 25 la sută din activele operatorului de căi ferate RZhdva. În felul acesta Rusia vrea să îşi reducă deficitul Produsului Intern Brut de la 5 la sută cât va fi anul acesta, la 4% în 2011 şi 2,9% în 2012.
Un oficial din cadrul Ministerului de Finanţe a declarat că „cele mai mari companii vor fi privatizate în aşa fel încât statul să deţină în continuare „pachetul de acţiuni de control". Acesta ar fi cel de-al doilea val de privatizări în Rusia, după destrămarea URSS. Primul a avut loc în anii 90, în timpul regimului Elţîn, şi de care ar fi profitat apropiaţii acestuia, numiţi ulterior „oligarhi".