Peste 90.000 de documente clasificate date publicităţii de organizaţia Wikileaks oferă o imagine sumbră a situaţiei de pe frontul afgan. Sursa: Reuters
Organizaţia Wikileaks, care se prezintă drept "prima agenţie de informaţii a poporului" şi are sediul în Suedia, a pus la dispoziţia publicaţiilor "The Guardian", "The New York Times" şi "Der Spiegel" aproximativ 92.000 de documente militare secrete despre situaţia din Afganistan. Acestea acoperă perioada ianuarie 2004-decembrie 2009, a anunţat duminică seară Casa Albă, care a condamnat scurgerea de informaţii.
Conform documentelor citate, forţele aliate din Afganistan au recunoscut uciderea a 195 de civili şi rănirea altor 174, însă numărul victimelor este, probabil, mult mai mare, scrie "The Guardian". Asta deoarece o serie de incidente au fost omise din rapoartele zilnice ale trupelor aflate pe teren, adaugă cotidianul britanic. Unii civili şi-au pierdut viaţa în urma bombardamentelor ce au stârnit protestele guvernului de la Kabul.
Pe de altă parte, numeroşi şoferi şi motociclişti neînarmaţi au fost împuşcaţi mortal de militarii coaliţiei, care încercau să se protejeze astfel de atentatorii sinucigaşi.
Militarii români, implicaţi într-un incident tragic
Au existat şi incidente nefericite în care au fost implicate trupele româneşti. Pe 22 martie 2007, trupa specială Diablo raportează o misiune de tip "loveşte şi fuge" executată de militari români, relatează "Deutsche Welle". Cel mai probabil, în apropierea bazarului din localitatea Pul-i-Alam, convoiul românesc a lovit mortal un copil afghan - "de naţionalitate locală", precizează sursa citată.
Un alt raport, de data aceasta din 2006, vorbeşte despre planurile de răpire puse la cale de mullahul Dadullah, localizat în Waziristanul pakistanez, iar printre cei vizaţi de liderul insurgenţilor dintr-