Peste 1,7 miliarde de lei - datoriile pe care statul trebuie sa le plateasca mediului privat, bani pe care Guvernul nu ii are, au constituit subiectul major de discutie intre patronate si reprezentantii FMI de marti, 27 iulie. Aceste datorii, cuprinse in acordul cu FMI ca arierate, sunt un obstacol peste care Guvernul nu a putut trece, solicitand mereu derogari Fondului. Potrivit unor reprezentanti ai mediului de afaceri, direct afectat de neplata datoriilor statului, FMI cauta solutii financiare pe care Guvernul sa le aplice, intre care s-ar fi mentionat posibilitatea transferului unei sume de circa 500 milioane de euro, in acest scop, catre Guvern, din transele urmatoare ale acordului actual.
Reprezentantii mediului de afaceri au explicat ca au insistat in discutiile cu Fondul ca statul sa isi plateasca datoriile, avand in vedere ca, dupa datele existente, arieratele nu vor scadea nici in continuare, in conditiile in care Guvernul nu are fonduri pentru aceste plati. In acest context, una din solutii mentionata de Fond -potrivit unor reprezentanti ai patronatelor - ar putea fi transferul unor fonduri suplimentare catre Guvern, din transele urmatoare, pentru a rezolva aceasta problema.
Pe de alta parte, Dan Matei Agathon, purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale declara ca ar fi vorba de o suma de 2 miliarde de lei pe care Fondul va solicita Guvernului "sa o puna deoparte" pentru plata arieratelor.
Sebastian Vladescu, Ministrul Finantelor Publice, a declarat la inceputul lunii mai ca arieratele au ajuns la 1,6-1,7 miliarde de lei,fata de 1,5 miliarde de lei - la sfarsitul anului trecut; aceasta in timp ce , in varianta actuala inclusa in acord, arieratele ar fi trebui sa ajunga la 1,09 miliarde lei la finalul lunii iunie, 810 milioane lei in septembrie si 480 de milioane lei la finalul anului.
In Scriso