Cinci persoane, printre care şi viceprimarul comunei Cogealac, au ajuns ieri la Spitalul de Urgenţă din Constanţa după ce au fost împuşcate cu gloanţe de cauciuc în timpul unui conflict cu angajaţii firmei Romnaţional, care asigură paza pe şantierul companiei CEZ România, dezvoltatorul celui mai mare parc de eoliene din Europa. Sursa: FERI PREDESCU
Localnicii care s-au aflat la faţa locului dau vina pe agenţii de pază, care ar fi tras direct în mulţime, fără somaţie: "Nu au acţionat legal cum zic ei, în timp ce unul a tras în aer, alţi 5-6 au tras direct în mulţime, de la nici doi metri distanţă. Vor să intimideze populaţia din Cogealac".
În replică, Cristian Cara, şeful de dispozitiv de la Romnaţional, susţine că agenţii au fost atacaţi de mulţime şi că au acţionat legal. "Iniţial, am fost atacaţi la 4 kilometri depărtare de locul incidentului. Violenţele au escaladat însă aici, lângă Cogealac, dar noi am acţionat legal. Un coleg de-al nostru e şi el rănit", conchide Cara.
La rândul ei, Cosmina Marin, purtător de cuvânt al CEZ România, susţine: "Primarul din Cogealac ne ameninţă demult cu violenţe de genul acesta".
Acuzaţii împotriva lui Vasile Blaga
Incidentul violent de ieri este doar un episod al conflictului mai vechi dintre primarul Hristu Cati, susţinut de o parte dintre localnicii din Cogealac, şi CEZ România, soldat cu nu mai puţin de 25 de dosare aflate pe rolul instanţelor în diverse stadii. Miza acestui scandal: terenurile localnicilor unde atât CEZ, cât şi spaniolii de la Iberdrola vor să ridice turbine eoliene.
"Firma CEZ nu are documente legale, scandalul e vechi. În 2009, Consiliul Judeţean Constanţa a cerut aviz pentru CEZ, pentru cele trei amplasamente însă consiliile locale au dat aviz negativ. Am refuzat pentru că firma Eolica Dobrogea (partenerul Iberdrola - n.r.) are aviz de la