Acordarea unor reduceri fiscale sau returnarea unei parti din bani celor care pastreaza bonurile fiscale de la magazine este o idee mai veche propusa Guvernului Tariceanu si chiar a ajutat unele tari sa lupte cu evaziunea fiscala. Totusi, aplicarea ei ar putea fi un cosmar administrativ pentru Romania daca proiectul nu este studiat destul de atent.
Varianta initiala, propusa de patronatul Romalimenta in urma cu patru ani, se referea doar la produsele alimentare si insemna de fapt returnarea unei parti a TVA catre consumatori. Ideea nu a fost noua nici atunci, ea fiind inspirata dintr-o lege aplicata in Turcia intr-un moment in care evaziunea era "dementiala", dupa cum spune Sorin Minea, presedintele patronatului.
Acesta a explicat ca returnarea banilor se poate face prin deduceri fiscale sau prin acordarea unor tichete de masa.
"Odata la trei luni ma duc cu bonurile cu mancarea pe care am cumparat-o. Cineva imi face socoteala si imi spune ca TVA-ul aferent este de 1.000 de lei. Din astia, eu, statul, iti dau 100 inapoi. Suta aia nu se elibereaza ca monetar, ca bani cash, ci prin bonuri valorice directionate strict pentru cumpararea de mancare in continuare. Si asa creste si consumul. Sau. daca vrei, ti se poate deduce din suma pe care o ai de platit la sfarsitul anului", a declarat presedintele Romalimenta, pentru Ziare.com.
Un sistem folosit in SUA de 100 de ani
Pentru depunerea bonurilor se poate infiinta un ghiseu sau se poate trimite plicul prin posta, iar calculul se face dupa un sistem folosit in SUA de mai bine de 100 de ani. Totusi, desi americanii il folosesc pentru orice fel de produse, in Romania ar trebui sa fie pus numai pe alimente pentru ca altfel e foarte greu de urmarit. Nici procedura de calcul nu este complicata, Minea aratand ca totul se face prin casa de marcat.
"E foarte usor