Israelul a reluat exerciţiile militare în strănătate pe la jumătatea anilor '90. Potrivit publicaţiei Haaretz, motivele pentru care Forţele Aeriene israeliene se antrenează în străinătate sunt dobândirea unei experienţe în situaţii riscante şi a crearea de noi alianţe. Condiţiile de antrenament aerian din România depind de coordonarea externă, din cauza reliefului dificil.
"Până la mijlocul anilor '90, Israelul practic se autoizolase, încercând să ascundă strategiile de luptă de teamă că şi-ar fi diminuat capacităţile de atac într-o lume dependentă de echipamentele militare americane", notează editorialistul Haaretz, citat de Mediafax.
Citeşte şi:
Nu există supravieţuitori din elicopterul prăbuşit
Elicopterul israelian s-a prăbuşit în apropierea unei tabere de vară evreieşti
UPDATE Salvatorii au ajuns la elicopterul prăbuşit. Au fost găsite rămăşiţe umane
Un elicopter al armatei israeliene a căzut lângă Braşov
"Însă Forţele Aeriene israeliene au început să înţeleagă că trebuie să plătească un anumit preţ pentru a câştiga două lucruri importante - experienţă în situaţii riscante (necesară în cazul unor conflicte în zone îndepărtate) şi construirea unor posibile alianţe viitoare. În prezent, nicio armată, nici măcar cea a Statelor Unite, nu poate face faţă singură unui conflict. O bună cunoaştere a modului de organizare, a personalului şi procedurilor poate oferi ocaziile adecvate pentru operaţiuni viitoare comune", explică editorialistul Haaretz, Amir Oren.
"Este puţin probabil ca echipajul elicopterului prăbuşit în România - unde terenul este mai puţin familiar, muntos şi împădurit - să fi putut respecta procedurile israeliene la fel de strict cum ar face-o în Israel. Regulile de transport şi antrenament sunt diferite în România, fiind într-o oarecare măsură dependente de susţinere externă şi sup