În România se cheltuiesc anual, pe cap de locuitor, 4,5 euro pentru suplimentele nutritive şi numai 10% din populaţie are informaţii corecte despre acest tip de produse, arată datele companiei Vitacare Internaţional România care distribuie suplimente nutritive pe bază de extracte naturale.
Potrivit companiei, ungurii consumă de 8 ori mai multe suplimente nutritive decât românii, polonezii de 12 ori mai multe, iar germanii de 20 de ori mai multe. Majoritatea consumatorilor de suplimente nutritive au peste 50 de ani, mai arată datele companiei.
Au rol de prevenţie
Suplimentele nutritive nu sunt medicamente, dar, în funcţie de substanţele active conţinute, sunt dedicate unor probleme de sănătate specifice. Ele pot fi folosite înainte sau în timpul tratamentelor medicamentoase şi în perioadele solicitante pentru organism.
„Principalul rol al suplimentelor nutritive este acela de prevenţie, dar în România nu există o cultură a folosirii lor pentru menţinerea echilibrului organismului", spune dr. farmacist Ovidiu Bojor, consultant Vitacare. În plus, specialiştii semnalează şi faptul că, adesea, românii folosesc aceste suplimente într-un mod incorect.
„Puţine persoane ştiu să aleagă suplimentele nutritive în funcţie de concentraţie şi de tipul de substanţă activă, iar curele devin inutile, pentru că adesea nu se ajunge la o concentraţie care să corespundă nevoilor organismului", spune medicul Răzvan Alexandru, directorul general Vitacare. Din acest motiv sunt mai eficiente suplimentele care se administrează o dată pe zi, riscul ca pacientul să uite de administrarea pastilelor fiind mai mici.