Parlamentul s-ar putea reuni în sesiune extraordinară cel mai devreme pe 16 august, cu numai două săptămâni înaintea sesiunii ordinare. ANI mai are deci de aşteptat.
„Au fost consultări cu parlamentarii, care în momentul de faţă se află în vacanţă, şi grupurile parlamentare ale PDL au venit cu această propunere", a explicat ieri vicepreşedintele Gheorghe Flutur refuzul colegilor săi de a veni la muncă în prima parte a lunii august, aşa cum a cerut preşedintele Traian Băsescu. Cu alte cuvinte, aleşii PDL nu dau vacanţa pe dezbaterea unor subiecte spinoase precum Legea Agenţiei Naţionale de Integritate, aspect aspru sancţionat în ultimul raport al Comisiei Europene. Apoi, chiar dacă acceptă să-şi întrerupă vacanţa, democrat-liberalii nu vor să se limiteze la cele trei puncte menţionate de preşedinte: Legea ANI, Legea „micii reforme" (vizând, printre altele, simplificarea şi accelerarea procedurilor) şi proiectul referitor la neîntreruperea proceselor în instanţă când este invocată o excepţie de neconstituţionalitate. Concret, pedeliştii ar vrea să dezbată pe repede-înainte şi cererea de reexaminare formulată de Traian Băsescu la Legea parteneriatului public-privat, lege adoptată cu unanimitate de voturi, dar criticată pentru că ar fi incompatibilă cu dreptul comunitar şi pentru că ar înlocui licitaţiile, în unele cazuri, cu un simplu proces de negociere.
Agende diferite de cea propusă de şeful statului pentru sesiunea extraordinară au şi partidele din opoziţie. Prioritatea PSD şi PNL constă în modificarea ordonanţei prin care Guvernul Boc a mărit TVA, urmărindu-se nu doar revenirea la procentul de 19%, ci şi instituirea unei cote mai mici pentru produsele de bază. În plus, liberalii vor încerca să pună în dezbatere reducerea contribuţiilor şi introducerea unei TVA reduse pentru construcţiile noi. PSD şi PNL au toate şansele să-şi impună propunerile deo