Analiza statistica a examenului de Bacalaureat din 2010 arata ca mai putini elevi au ajuns sa promoveze examenul decat in alti ani, insa notele sunt in continuare mult umflate, arata presedintele EDU CER, Stefan Vlaston.
Acesta atrage atentia ca, in conditiile in care, pana acum promovarea la Bacalaureat era de 90%, toate clasamentele internationale arata ca elevii romani sunt extrem de slabi pregatiti.
"Toate evaluarile internationale si europene ne plaseaza la coada clasamentelor in materie de educatie si formare profesionala, incat si procentul de promovare de 50% pare exagerat. Mediul de afaceri de la noi si evaluari interne independente spun de asemeni ca educatia noastra este reprezentata de insule de excelenta intr-o mare de mediocritate. Si atunci, cui serveste minciuna unui bacalaureat promovat cu 80-99%?", sustine profesorul Stefan Vlaston, intr-un comunicat remis Ziare.com.
Absenta notelor de la proba de sport si de la probele orale n-au mai permis "trecerea" usoara peste baremul minim de 6, astfel incat un procent de 7% dintre candidati au cazut, desi aveau note peste 5 la toate probele, arata profesorul Vlaston.
In plus, analiza statistica arata faptul ca tot mai putini elevi au luat, anul acesta, note mari la examenul de Bacalaureat, desi in continuare cifrele nu sunt la fel ca la examenele din alte tari.
"Foarte grav este faptul ca un procent de 43% dintre candidati sa obtina medii intre 8-10, in timp ce distributia normala arata ca doar maximum 16% dintre candidati ar fi trebuit sa obtina aceste note. Explicatia consta in miza enorma a mediilor mari: accederea pe locurile fara taxe de la invatamantul superior.
Si atunci presiunile, insotite de "vanzarea-cumpararea" notelor, au fost enorme, multi profesori angrenati in examen n-au rezistat tentatiilor", arata presedintele EDU CER.