Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis astăzi că amendeze cu suma de 10.000 de lei postul Antena 1, cu câte 7.500 de lei Antena 3 şi Realitatea TV, iar posturile TVR 1 şi Kanal D au primit câte 5.000 de lei penalizare pentru modul în care au difuzat informaţiile despre sinuciderea Mădălinei Manole. CNA a mai decis să someze B1 TV, Naţional TV, OTV, Prima TV şi Pro TV şi să atenţioneze Antena 2.
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de astăzi, modul în care posturile de televiziune şi radio au difuzat, în perioada 14 - 18 iulie, informaţiile despre sinuciderea cântăreţei Mădălina Manole.
În urma analizei, CNA a aplicat sancţuni pentru detalierea de tehnici suicidale, încălcarea dreptului la intimitate al familiei artistei şi nerespectarea protecţiei imaginii minorilor, prin prezentarea de fotografii cu copilul Mădălinei Manole.
"Eu cred că cel mai grav aspect este acela de a face cunoscut insecticidul, de a da date despre el. Din păcate, consecinţa a fost imediată, au fost tentative de sinucideri", a spus Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, citat de Mediafax.
Totodată, Narcisa Iorga, membru al Consiliului, a spus că încălcări grave ale legislaţiei audiovizuale au fost şi intruziunea în intimitatea familiei şi difuzarea unor imagini cu copilul Mădălinei Manole. "Familia a fost în centrul atenţiei", a spus Narcisa Iorga, precizând că radiodifuzorii au folosit imaginea copilului pentru a atrage audienţă.
O părere diferită a avut-o Grigore Zanc, membru al CNA. "Copilul e mai degrabă invocat, tocmai pentru a demonstra că nu se justifică (sinuciderea, n.r.)", a spus Grigore Zanc.
Cristina Trepcea a propus introducerea în Codul de reglementare a conţinutului audiovizual a unei prevederi care să impună radiodifuzorilor difuzarea unor prezentări strict informative despre sinucideri. "Trebuie să spunem