Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, va prezida mâine o reuniune consacrată romilor şi nomazilor, o întâlnire cu care pretinde că şi-a propus să înceapă "lupta împotriva delincvenţei" şi să dea startul pentru desfiinţarea tuturor taberelor abuzive. Reuniunea vine la puţin timp de la o serie de violenţe comise de nomazi la Saint-Aignan, unde un membru al comunităţii lor a fost împuşcat de jandarmi, pentru că nu oprise la un control.
Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, a făcut şi el apel, ieri, la o acţiune europeană împotriva infracţiunilor comise de romi, potrivit Le Monde. Lellouche a mai spus că trebuie să se renunţe la tema nediscriminării romilor, atât timp cât aceştia refuză să se integreze.
În Franţa se estimează că trăiesc aproximativ jumătate de milion de nomazi şi circa 20.000-30.000 de romi proveniţi din Europa de Est (România, Bulgaria şi fosta Iugoslavie). Pentru francezi, termenul de "nomazi" nu se referă la o etnie (deşi majoritatea sunt romi), ci desemnează acele persoane cu cetăţenie franceză care nu au un domiciliu stabil, ci trăiesc în tabere ori circulă în caravane.
Reuniunea anunţată pentru mâine i-a adus lui Sarkozy numeroase acuzaţii, atât din partea unor organizaţii, cât şi din partea opoziţiei. Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului, Liga împotriva rasismului şi a antisemitismului, dar şi organizaţiile romilor sau nomazilor l-au acuzat pe preşedintele francez că "stigmatizează" o comunitate, legând ideea de delincvenţă de o anumită etnie.
Politicienii din opoziţie nu l-au slăbit nici ei pe Sarkozy cu acuzaţiile, însă tema a fost cu totul diferită. Noël Mamčre (Verzi) a declarat că "şeful statului, pentru a face mai repede uitată afacerea de stat în care a fost implicat (n.r.: aluzie la dosarul Woerth/Bettencourt), a inventat o nouă diversiune şi o nouă categorie