Metodele de diagnosticare sunt foarte reduse, iar tratamentele aplicate sunt de cele mai multe ori inadecvate. Imposibilitatea femeilor de a atinge satisfacţia este cea mai răspândită problemă sexuală după frigiditate. Cu toate acestea, nu i se acordă suficientă atenţie.
Pentru un sfert dintre femei, orgasmul în timpul unei partide de sex este o ţintă pe care nu o ating niciodată. Potrivit unui nou studiu, medicina nu face destul pentru a se asigura că aceste femei găsesc satisfacţia de care au nevoie în viaţa sexuală.
Studiul, apărut în publicaţia „Journal of Sexual Medicine" şi citat de LiveScience, a trecut în revistă alte 101 cercetări referitoare la anorgasmie, o disfuncţie care le face pe femei să atingă greu sau deloc orgasmul. În ciuda faptului că incapacitatea de a atinge climaxul este cea mai răspândită problemă de natură sexuală după frigiditate, iar orgasmul se află printre primele 50 de motive pentru care facem sex, tratamentele prescrise pentru această disfuncţie sunt inadecvate, conform concluziilor autorilor studiului.
Grupa de vârstă 20-40 de ani, cea mai afectată
„Nu se fac suficiente cercetări", explică Waguih William IsHak, psihiatru în cadrul Cedars-Sinai Medical Center din Los Angeles, principalul autor al studiului. „Există mulţi clinicieni excelenţi care tratează pacientele prin psihoterapie, dar când vine vorba de medicaţie, se merge pe principiul «încercare şi eroare»."
Pentru a fi considerată o problemă medicală, anorgasmia trebuie să fie persistentă şi să afecteze calitatea vieţii sau relaţiile personale ale pacientei. Dacă aceasta nu consideră că lipsa orgasmelor o afectează, spune IsHak, din punct de vedere medical nu se poate vorbi de o problemă.
Cu toate acestea, dificultatea de a ajunge la orgasm pare a fi foarte răspândită în rândul femeilor. Un studiu din 2001 a descoperit că 24% din femei au tra