Controalele efectuate în judeţ în rândul beneficiarilor de pensii de invaliditate şi indemnizaţii de handicap nu i-a speriat prea tare pe sălăjeni. Cu aproximativ 13.500 de persoane încadrate în grad de handicap şi aproape 14.000 de pensionari de boală, Sălajul se numără printre judeţele fruntaşe în ce priveşte numărul de astfel de beneficiari raportat la populaţia judeţului.
La începutul lunii iunie, comisii mixte formate din inspectori sociali şi inspectori în muncă au început să verifice dosarele de handicap. Au fost controlate aproximativ 15 la sută din dosare.
Suspiciuni s-au constatat în doar nouă cazuri de încadrare în grad de handicap, însă fără a produce vreun efect. „Noi nu am primit nici un document în care să scrie ce fel de suspiciuni, în baza căruia noi să cerem reevaluarea cazului, înainte de termen”, a declarat Violeta Milaş, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj.
În pofida mediatizării controalelor, şeful DGASPC Sălaj a declarat că numărul persoanelor care se încadrează în grad de handicap se menţine la nivelul lunilor trecute. În luna iulie au fost 75 de cazuri noi şi doar şase persoane care nu s-au prezentat la reevaluarea anuală.
Pentru luna august au fost înregistrate 58 de cereri de încadrare în handicap.
Legislaţie prea permisivă
„Atâta vreme cât omul are un drept, conform legii, noi nu-l putem refuza. Nu asta e soluţia să facem un control amănunţit. Soluţia este schimbarea criteriilor de încadrare în grad de handicap. Aici este problema. Atâta timp cât nu facem ceva să-i integrăm în societate, numărul lor va creşte”, a explicat Violeta Milaş.
Au rămas fără pensie deoarece muncesc
Coantroale pentru depistarea presupuşilor bolnavi care primesc bani de la stat sunt realizate şi de Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Sălaj, cu sprijinul primăriilor