Guvernul le ofera astazi bancilor o noua super-afacere. O emisiune de titluri de stat de 400 de milioane euro, la un randament de nerefuzat - 5%. Si asta in conditiile in care Grecia si Spania au vandut recent titluri la 4%, respectiv la 2,2%.
Titlurile oferite de statul roman au o maturitate de la un an si sunt dedicate pietei locale. Grecii si spaniolii au ales sa se imprumute pe pietele externe.
Bineinteles, exista o diferenta intre piete. Una este sa imprumuti de afara, direct de la investitori, alta e sa treci prin bancile locale, care la randul lor isi atrag fondurile cu dobanda aferenta.
Cu toate acestea insa, diferenta intre dobanda oferita la titlurile in euro, de 5%, si la cele in lei, de 7%, este foarte mica, fapt ce ridica destule semne de intrebare cu privire la oportunitatea emisiunii. Si asta mai cu seama ca cei 400 milioane de euro vor fi folositi pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice scadente. Adica cel putin o parte din ei vor fi schimbati in lei, pentru a plati facturile curente.
Mai mult chiar, nivelul dobanzii este cu 0,75% mai mare decat cea platita in noiembrie anul trecut, cand statul a imprumutat 1,4 miliarde de euro de la banci, tot pentru un an.
Guvernul a ales sa se incerce sa se imprumute in euro pentru ca bancile au crescut randamentele la imprumuturile in lei. In plus, n-a avut de ales.
Presiunile asupra bugetului sunt tot mai mari, in conditiile in care deficitul bugetar se accentueaza, iar FMI nu mai este de acord ca banii din imprumutul extern sa mai mearga la buget.
Au castigat bancile meciul cu statul roman?
Lansarea emisiunii de titluri in euro vine dupa ce, in ultima vreme, bancile au speculat perioada de instabilitate si foamea de bani a Guvernului si au reinceput sa ceara dobanzi tot mai mari, de peste 7%. Asta