Biroul de presă al Parlamentului European a informat că niciun vicepreşedinte al PE nu a fost vreodată demis şi nici nu a fost înlocuit din funcţie înainte de finalul mandatului său.
Niciun punct din regulamentul de procedură al PE nu face referire explicit la demiterea unui vicepreşedinte, potrivit Biroului de presă al Parlamentului European, citat de Mediafax.
Totuşi, potrivit regulii 17 - punctul 2 - din regulament, în caz de vacantare a unui post, persoana aleasă în loc serveşte până la finalizarea mandatului de doi ani şi jumătate. O astfel de situaţie s-a îmtâmplat recent când fostul vicepreşedinte Pal Schmitt (PPE, Ungaria) a demisionat după ce a fost ales membru al Legislativului de la Budapesta. În locul lui Pal Schmitt a fost ales Laszlo Tokes până la finalul mandatului predecesorului.
Preda: Laszlo Tokes a fost ales pentru că reprezintă "un simbol al luptei împotriva comunismului"
Europarlamentarul PDL Cristian Preda a scris, pe blogul său, că suspendarea din funcţie a unui vicepreşedinte al PE este făcută pentru abateri grave şi nu pentru declaraţii politice şi presupune votul a trei cincimi din conferinţa preşedinţilor, apoi a două treimi din membrii Parlamentului.
Totodată, el a spus că Laszlo Tokes a fost ales vicepreşedinte al Parlamentului European pentru că reprezintă "un simbol al luptei împotriva comunismului". Europarlamentarul menţionează că, atunci când în Europa se vorbeşte despre revoluţia română, nu sunt pomeniţi Iliescu sau Ionescu-Quintus, ci Tokes.
Vineri, PSD a anunţat că, odată cu începerea sesiunii PE din toamnă, va cere retragerea lui Laszlo Tokes din funcţiile pe care le deţine, întrucât poziţia europarlamentarului privind autonomia Ţinutului Secuiesc reprezintă un atac la adresa statalităţii României, acesta devenind o ameninţare nu doar pentru ţara noastră, ci şi pentru Europa. @N_P