Cele mai mari zece companii de asigurări şi-au redus numărul de angajaţi cu 1.400 de persoane în cursul anului 2009, adică 10% din total, în încercarea de a mai reduce din costuri odată cu scăderea afacerilor.
Primele brute subscrise (indicatorul care arată volumul afacerilor unei companii de asigurări) de primii zece asigurători de pe piaţa locală s-au redus cu 4% anul trecut, până la 7,2 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro), dar numărul angajaţilor a scăzut mai mult, cu 10%: de la 14.660 în 2008 la 13.260 la sfârşitul anului trecut. 2009 a fost primul an în care asigurătorii au făcut restructurări masive, unii renunţând chiar şi la jumătate din angajaţi, potrivit datelor publicate de companii şi celor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.
"Este prima dată când asigurătorii trec la restructurări importante, 10% este un procent mare. Atunci când îţi scade businessul, îţi dai seama că eşti supradimensionat", spune Bogdan Andriescu, preşedintele UNSICAR (asociaţia profesională a brokerilor de asigurări). Anul trecut asigurătorii au înregistrat pentru prima dată scăderi, după ce o perioadă lungă de timp au avut creşteri de două cifre ale afacerilor. Totuşi, în unele cazuri angajaţii nu s-au despărţit definitiv de compania de asigurări, ci au trecut de la statutul de angajat cu carte de muncă la cel de agent cu contract de comsion. În acest fel, angajatorii îşi reduc cheltuielile deoarece nu mai plătesc salarii fixe, ci comisioane în funcţie de numărul de poliţe vândute. "Unele societăţi din top zece şi-au transformat o parte din angajaţi în agenţi. Nu mai au carte de muncă, dar tot lucrează pentru compania respectivă. Acest lucru îi ajută la scăderea costurilor, deoarece agenţii primesc comisioane pe baza unui contract de asigurare. De asemenea, asigurătorul evită astfel o parte din taxele salariale şi îşi reduce cheltuielile admini