Dacă ar fi să ne luăm după definiţii, bartenderul (numit şi barkeeper sau barman) este o persoană care serveşte aperitive alcoolice sau nonalcoolice în baruri, puburi, taverne sau alte locaţii de acest gen. De asemenea, un barman are obligaţia de a şti să prepare sute de combinaţii de cocteiluri. Până aici, nimic ieşit din comun. În anul 1800 însă, a apărut Jerry "The professor" Thomas, primul barman care a preparat un cocteil original, simplu, dar de mare efect. Numit Blue Blazer, cocteilul era preparat din apă şi wiskey, fierte separat, apoi puse laolaltă, moment în care alcoolul scotea o flacără albastră, de unde îi vine şi numele. A trecut mult timp până să apară o şcoală pentru barmani, unde să-i înveţe să se "joace" cu sticlele de alcoool, preparând cocteilurile în acelaşi timp.
Înfiinţată în 1994 de barmanul Scott Young din Vancouver, şcoala a fost punctul de pornire către ceea ce astăzi a fost adus la rangul de sport sau artă, şi anume Flairtending. Prima competiţie a fost organizată în Marina del Rey, în California, în anul 1985, iar pe plan internaţional în anul 1998, la "Quest for the Best Bartenders in the world". De atunci succesul i-a purtat pe câştigători în toate colţurile lumii, ei înfiinţând o companie internaţională non-profit, cu sedii în peste 50 de ţări.
Într-o competiţie de Flairtending sunt folosite diferite stiluri şi sunt punctate disciplina barmanului, acurateţea, viteza şi îndemânarea cu care acesta foloseşte sticlele cu alcool şi prepară cocteiluri. De asemenea, foarte important pentru juriu este şi imaginaţia barmanului, capacitatea acestuia de a inventa reţete noi de cocteiluri, de a contribui la distracţia consumatorilor, oferindu-le show-uri de excepţie.
Competiţie cu recunoaştere internaţională
În fiecare an, în jurul lumii se desfăşoară sute de concursuri de Flairtending, multe dintre ele loca