Creditele cu întârzieri la plată ajungeau la sfârşitul lui iunie la 13,6 miliarde de lei (3,11 mld. euro), în creştere cu 67% faţă de sfârşitul lui 2009, în condiţiile în care în prima parte a anului economia a rămas în recesiune şi veniturile populaţiei şi ale companiilor au continuat să se diminueze, arată datele BNR. Ponderea creditelor restante în total împrumuturi a urcat astfel de la 4% în decembrie la 6,4% luna trecută.
Analiştii spun că deteriorarea condiţiilor macroeconomice din ultima perioadă, ca urmare a măsurilor de redresare fiscală, vor genera o creştere în continuare a riscului de credit în al doilea semestru din 2010. "Fără niciun dubiu a doua parte a anului va fi mai dificilă din punctul de vedere al creditelor neperformante având în vedere că măsurile fiscal-bugetare anunţate în ultima perioadă nu reprezintă altceva decât o scădere substanţială de venituri", comentează Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.
În martie-aprilie, când lucrurile în economie păreau se îndrepte
într-o direcţie bună, bancherii se aşteptau ca ritmul de deteriorare a portofoliilor de credit să atingă un vârf la jumătatea acestui an pentru ca ulterior presiunea să scadă. Aşteptările acestora se bazau pe eventualitatea reluării creşterii economice şi scăderii şomajului.
Situaţia a fost însă mult în răutăţită de amânarea reformei sta tu lui, care ar fi trebuit să înceapă încă de anul trecut, apreciază analiştii. "Amânarea reformelor din sectorul bugetar va pune presiune atât pe economia reală, cât şi pe capacitatea de rambursare a debitorilor, ceea ce va duce la o deteriorare destul de accentuată a portofoliilor de credite", mai spune Dumitru.
La nivelul judeţelor, cea mai mare pondere a creditelor restante în total împrumuturi se înregistra în Galaţi (11%) şi Bistriţa-Năsăud (10,9%). La polul opus se situa judeţul Gorj cu o ponder