Este primul campion mondial pe care l-a dat Sălajul. Are în palmares peste 80 de medalii de toate culorile, cucerite la campionatele naţionale şi internaţionale de karate tradiţional.
Călin Marincaş este unul dintre cei mai titraţi sportivi ai judeţului, dar e prea modest ca să se laude cu meritele sale. Sportivul are dublă legitimare, la Clubul „Terra Kid”, unde este şi antrenor, şi la Clubul Sportiv „Budo Kurai”, din Hunedoara.
Practică karate tradiţional de la vârsta de 8 ani. Părinţii l-au întrebat ce sport ar dori să facă, iar el, inspirat de filmele cu Bruce Lee, a răspuns categoric: karatist. Zis şi făcut. După cinci ani a avut şi prima medalie, de argint, la campionatele naţionale.
Din 2002, face parte din Lotul naţional de karate al României şi, tot de atunci, a început să concureze pe plan internaţional. A urcat direct pe treptele podiumului, obţinând o medalie de bronz la Campionatul European de karate tradiţional, desfăşurat la Oradea.
Campion mondial la 20 de ani
Doi ani mai târziu. A luat titlul european, iar în 2005, a devenit triplu campion mondial la kata şi kumite, la proba individuală, şi cu echipa României. Astfel, Călin Mărincaş a devinit primul sportiv sălăjean care se poată lăuda cu un titlu mondial.
În luna martie a acestui an, s-a întors de la Mondialele din Serbia cu încă două medalii, una de aur la proba kumite individual, alta de argint cu echipa naţională, cucerind şi un loc IV la proba fuku-go.
Din nefericire, în timpul competiţiei a suferit un accident la genunchi, care îl ţine şi azi departe de sala de antrenament. Face doar recuperare cu medicul fiziokinetoterapeut Gabriel Iluţă.
Însă, nu poate sta departe de cei 40 de copii pe care acum îi antrenează la CS „Terra Kid”. „Avem copii de cinci ani şi peste, care lasă calculatorul şi vin la antrenament. La sportul de performanţă