Grupul petrolier BP a înregistrat în al doilea trimestru al anului o pierdere netă de peste 17 miliarde de dolari, după constituirea unor provizioane de 32,2 miliarde de dolari, pentru a finanţa costurile deversării din Golful Mexic, transmite Reuters.
Grupul încheiase primul trimestru al acestui an cu un profit net de 6,18 miliarde de dolari, iar în perioada aprilie-iunie din 2009 a avut un câştig de 4,42 miliarde de dolari.
Veniturile grupului au crescut cu 34,1% în trimestrul doi faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, de la 56,56 miliarde de dolari la 75,87 miliarde de dolari.
Potrivit revistei americane Forbes, BP este a patra companie din lume în funcţie de vânzările din 2009, fiind devansată doar de retailerul Wall-Mart şi de petroliştii de la Royal Dutch Shell şi ExxonMobil.
Tony Hayward, de la BP la TNK-BP
Tony Hayward, CEO al BP, va fi înlocuit în această funcţie de la 1 octombrie cu Robert Dudley, care până acum a fost directorul celulei de criză înfiinţată de BP pentru limitarea efectelor deversării.
Însă, potrivit postului de televiziune Sky News, citat de Reuters, Tony Hayward a primit o ofertă pentru un post în board-ul TNK-BP, joint-venture operat de grupul britanic în Rusia şi Ucraina.
Gazprom, interesat de participaţia BP din TNK-BP
BP a mai anunţat astăzi că are în plan vânzarea de active de până la 30 de miliarde de euro în următoarele 18 luni.
Ieri, Bloomberg relata, citând cotidianul britanic „The Times", că BP ar putea vinde o parte sau întreaga participaţie de 50% deţinută la TMK-BP.
Dacă BP va decide să vândă acţiunile, cei mai probabili cumpărători ar fi Gazprom şi Rosneft, notează publicaţia citată.
TNK-BP a adus BP profituri importante în cei şapte ani care au trecut de la formarea companiei, deşi relaţia grupului britanic cu "oligarhii" ruşi care controlează cealal