Uniunea Europeană începe, marţi, negocierile de aderare cu Islanda. Decizia a fost anunţată luni de miniştrii europeni însărcinaţi cu afacerile europene. Mulţi dintre aceştia se întreabă însă dacă insula nordică chiar doreste să adere la UE. Oficialii de la Reykjavik speră ca ţara lor să intre în Uniune la orizontul anului 2012. Pentru aceasta însă ei trebuie să primească mai întâi aprobarea celor 300 de mii de islandezi ce vor fi consultaţi prin referendum.
Uniunea Europeană începe, marţi, negocierile de aderare cu Islanda. Decizia a fost anunţată luni de miniştrii europeni însărcinaţi cu afacerile europene. Mulţi dintre aceştia se întreabă însă dacă insula nordică chiar doreste să adere la UE.
Oficialii de la Reykjavik speră ca ţara lor să intre în Uniune la orizontul anului 2012. Pentru aceasta însă ei trebuie să primească mai întâi aprobarea celor 300 de mii de islandezi ce vor fi consultaţi prin referendum.
Ori recentele sondaje de opinie arată că o mare majoritate din populatie refuză aderarea la Uniunea Europeană, perspectivă ce-i preocupă pe responsabilii de la Bruxelles. Ei mai au probabil în memorie "nu-urile" norvegienilor din 72 şi 94 şi refuzul elvetienilor de a intra în 1992 în spaţiul economic european.
Islanda şi-a depus canidatura acum un an, pe 16 iulie 2009, cu un interes bine afişat, acela de a adera la zona euro pentru a beneficia de protecţia acesteia. În plină criză economico-financiară, ideea de aderare părea că-i atrage pe islandezi.
Când a fost însă vorba să-i indemnizeze pe britanicii şi olandezii care pierduseră bani mulţi în urma naufragiului băncii islandeze Icesave, peste 93 la sută din islandezi refuzaseră acordul de indemnizare. O decizie care a şocat multe guverne europene care au început să se întrebe de ce oare comisia de la Bruxelles vrea să forteze astăzi mersul treburilor.
Oricum, negocierile p