Franţa a cerut la Bruxelles ca statele membre ai căror cetăţeni sunt romii prezenţi pe teritoriul francez sã caute o soluţie pentru reintegrarea acestora. România spune cã Europa ar putea aloca mai mulţi bani pentru programe mai clare pentru integrarea lor socialã, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan. (audio)
Franţa a cerut la Bruxelles ca statele membre ai căror cetăţeni sunt romii prezenţi pe teritoriul francez sã caute o soluţie pentru reintegrarea acestora. România spune cã Europa ar putea aloca mai mulţi bani pentru programe mai clare pentru integrarea lor socialã.
Franţa este confruntatã cu delicvenţa romilor pe teritoriul sãu şi prin urmare cere ca statele ai căror cetãţeni sunt aceşti romi fie sã-i reia, fie sã ajute statul francez la integrarea acestora.
Nu putem utiliza conceptul non discriminãrii pentru a-i lãsa pe aceşti oameni sã comitã acte de delicvenţã pe teritoriul nostru a declarat la Bruxelles, secretarul de stat Pierre Lellouche.
Fãrã a dori sã stigmatizeze aceastã minoritate, Franţa vrea sã atace acum aceastã problemã împreunã cu ţãrile din care aceştia provin.
Fiind direct vizatã, România a amintit tot la Bruxelles, drept rãspuns la interpelarea francezã, cã minoritatea romã beneficiazã de multiple programe de includere socialã în ţarã şi cã aceste cazuri despre care vorbeşte Franţa sunt izolate.
Ministrul de externe Teodor Baconshi a mai adaugat cã “Libertatea lor de mişcare nu poate fi limitatã prin mãsuri legale şi cu atât mai puţin extra judiciare”.
Libera circulaţie nu înseamnã dreptul de a comite infracţiuni şi de a se deda traficului de copii şi reţelelor de droguri şi prostituţie, a raspuns Pierre Lellouche.
Iar datoria integrãrii sociale a romilor le aparţine ţãrilor lor de provenienţã, a subliniat Franţa care a explicat cã din cele 11 milioane de romi ce trãiesc în