Are 27 de ani, iubeşte muntele şi senzaţia pe care o trăieşte când se află la câteva sute de metri deasupra lui, plutind la capătul unor corzi care ţin întinsă o bucată de pânză.
Îşi explică pasiunea pentru parapantă printr-un citat din Leonardo Da Vinci: „Odată ce ai gustat plăcerea zborului, înttodeauna vei păşi pe pământ cu ochii îndreptaţi către cer, acolo unde ai fost şi unde întodeauna vei dori să te întorci”.
A început parapantismul în urmă cu 10 ani, în Cheile Turzii. Autodidact, fără profesori sau instructori. A ajuns să fie el instructor, după ce a înfiinţat un ONG (SkyFly Cluj-Napoca), prin intermediul căruia curioşii au posibilitatea să încerce şi ei acest sport. La vârsta pe care o are se numără printre cei mai tineri instructori din ţară.
„O fac doar din plăcere şi dăruire, momentan, pentru că nu se câştigă din asta. Mai există o singură şcoală de zbor în Cluj, «Aspar», la Dezmir, cu care colaborez din când în când. Am deschis anul trecut în septembrie. Lumea e interesată, fiind un sport nou, dar reţinută deoarece asociază asta cu extremul, chiar dacă este un sport de agrement care poate fi practicat atât de către cei tineri cât şi de cei bătrâni”, spune Trifan, amintind că anul acesta a avut elev de aproape 60 de ani.
Este, de câţiva ani buni, angajat al Serviciului de Salvamont Cluj, şi îşi consideră pasiunea faţă de parapantism ca fiind o continuare firească a dragostei pentru alpinism.
Nu practică, însă, sportul pentru a câştiga trofee. „Zbor din plăcere. Mă duc la competiţii mai mult să fiu împreună cu oameni care împărtăşesc aceleaşi sentimente faţă de zbor”, se destăinuie tânărul. Printre cele mai importante reuşite ale sale este participarea, în urmă cu un an, alături de veteranul Toma Coconea, la cea mai titrată competiţie de parapantă din lume: X-Alps Adventure Race.
Cei doi români