Majoritatea tranzactiilor de proiecte imobiliare din prima jumatate a anului au fost pe zona de centre comerciale. Motivul? Analistii spun ca aici era "durerea" vanzatorilor, in contextul in care investitiile fusesera foarte mari, iar veniturile s-au diminuat substantial. In ceea ce priveste posibilele achizitii din urmatoarele luni, analistii vad in continuare potential in zona de retail.
Restrangerea sau stoparea extinderii unor magazine, scaderea chiriilor si inchiderea de magazine i-a pus pe dezvoltatorii de centre comerciale intr-o situatie extrem de delicata, avand in vedere finantarile bancare foarte mari pe care le-au atras in perioada de boom economic. In unele cazuri situatia era atat de dramatica, incat proiectul, desi aproape finalizat, nu putea fi inaugurat pentru ca nu existau suficient de multi chiriasi.
"Retailul a fost foarte afectat atat din cauza investitiilor foarte mari implicate in dezvoltarea centrelor comerciale cat si ca urmare a restrangerii expansiunii diferitelor magazine. Acesta este motivul pentru care tranzactiile s-au realizat in primul rand in acest sector, pentru ca aici era "durerea" dezvoltatorilor si a bancilor (care au finantat proiectele si se vedeau in situatia de a nu-si putea recupera banii-n.r.). In general, tranzactiile s-au facut prin preluarea imprumutului si eventual prin plata unei sume modice aditionale", a spus Radu Lucianu, managing director al companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis.
Majoritatea tranzactiilor din prima jumatate a anului au fost efectuate intre partenerii din cadrul proiectelor respective. Un astfel de caz este vanzarea a 50% din mall-ul Atrium din Arad, catre Arcadom, constructorul proiectului, dar si preluarea integrala de catre fondul de investitii austriac Immofinanz a mall-urilor Polus Center Constanta, Euromall Galati si West Gate Craiova, de la dezvolta