Una dintre acestea este sculptura în marmură de Carrara, „Cele trei graţii“, copie după Antonio Canova.
Moştenitorii boierului Barbu Drugă au ieşit învingători dintr-un proces de patru ani, care s-a încheiat cu hotărâre definitivă şi irevocabilă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Cele 21 de obiecte de artă au fost evaluate la 10 miliarde de lei vechi. Actualii proprietari sunt descendenţi ai familiei boierului Barbu Drugă, din partea surorilor acestuia, căci celebrul negustor nu a avut nici un moştenitor direct. Potrivit conducerii Muzeului de Artă din Craiova, cei 9 au depus la dosar ca document credibil doar o fotografie făcută în casa lui Barbu Drugă, ce reprezintă sculptura după Canova, „Cele trei graţii“ şi o scrisoare a Stanei Mărăscu în care vorbeşte despre operele din casa boierului, pe care şi le aminteşte ca existând pe când venea în vizită la Craiova.
Trei opere originale, restul copii
„Povestea lucrărilor este mai complicată. Ele au fost date de Ministerul Apărării de la 1947 Muzeului Regional Oltenia. Acesta la rândul lui le-a introdus în secţia de Artă, care la 1954 a devenit instituţie de sine stătătore. Nici la Arhivele statului nu s-au găsit actele de transfer de la o instituţie la alta“, precizează directorul Muzeului de Artă, Florin Rogneanu.
Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, completează: „Am fost bătuţi cu armele noastre. În afară de fotografiile cu «Cele trei graţii» nu s-a făcut un inventar cu operele de la Barbu Drugă. Nimeni nu poate face dovada că obiectele au aparţinut negustorului“.
Operele au ajuns în posesia moştenitorilor
Printre obiectele ridicate ieri de reprezentanţii legali ai moştenitorilor se numără şi o un tablou în ulei, pe pânză, de Rigolot „Amurgul“ sau „Crepusculul“, de secol XIX, de origine franceză, picturile „Un portret de tânăr“ şi „Copac