Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a declarat ieri că România nu poate marşa pe măsuri de ieşire din recesiune anul acesta, ci se poate axa doar pe sănătatea bugetară, iar dacă FMI nu vede o scădere de 3% în 2010, acest fapt se datorează efectului de bază. Adrian Vasilescu a explicat că "FMI pleacă de la teoria efectului de bază" când spune că o scădere economică de 3% este mult prea drastică pentru 2010. "Anul trecut a fost o scădere foarte puternică a creşterii economice. E limpede că anul acesta avem şansa unei recesiuni mai puţin severe - şi asta e teoria FMI", a spus Vasilescu, potrivit NewsIn.
Delegaţia FMI sosită ieri în Bucureşti pentru a cincea revizuire a acordului stand-by are deocamdată ca ţinte de analiză rectificarea bugetară care se va face până la sfârşitul acestui an, ţinta de deficit pentru acest an, de 6,8%, precum şi ţinta pentru anul viitor de 4,4%, a explicat Vasilescu.
Recesiune în V
În prezent, însă, nu se poate vorbi despre o creştere economică, şi "nu se va putea trece la deschiderea celui de-al doilea front, ieşirea din recesiune, atât timp cât bugetul nu este sănătos", a adăugat consilierul guvernatorului BNR. "La începutul anului era o speranţă că în 2010 recesiunea va pleca de la noi, şi credeam că va începe o redresare după o recesiune în V", spune Vasilescu. "S-au schimbat şi datele, şi concepţiile", spune Vasilescu, explicând că tocmai în SUA, de unde ar fi trebuit să pornească refacerea economiei mondiale, se produce o încetinire a ieşirii din recesiune. "Indiferent de ce spun opoziţia şi puterea, anul acesta nu putem merge pe două fronturi: unul pentru sănătatea bugetului, şi unul pentru ieşirea din recesiune. Când toată lumea din Europa a ajuns la concluzia că frontul pe care trebuie să mergem este cel pentru sănătatea bugetului, când şeful Băncii Centrale Europene