Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, spune că dacă nu rezolvăm problema absorbţiei banilor europeni vom pierde 20 de miliarde de euro. Dacă Guvernul ar aloca bani pentru garantarea proiectelor cu finanţare europeană, FMI ar accepta un deficit bugetar mai mare decât ţinta, spun experţii de la Washington.
În cea de-a doua zi de vizită în România, membrii misiunii FMI au discutat cu liderii confederaţiilor patronale reprezentative la nivel naţional, cărora le-au atras atenţia asupra modului „dezastruos" în care decurge absorbţia fondurilor europene. „Nu vă puteţi permite să pierdeţi 20 de miliarde de euro, adică 17% din Produsul Intern Brut (PIB)", a avertizat Jeffrey Franks, potrivit liderilor de patronate.
Citeşte şi:
"România nu absoarbe suficienţi bani europeni", acuză Emil Boc şi Traian Băsescu
Agricultura românească se modernizează cu două viteze, una europeană şi alta arhaică
Proiecte blocate de creşterea TVA
Mai mult, „există riscul unor măsuri drastice din partea Comisiei Europene", a spus Cezar Corâci, preşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România - UGIR-1903, după întâlnirea cu reprezentanţii FMI.
Stabilitatea fiscală, înainte de toate!
Pentru a accelera absorbţia fondurilor, FMI ar putea fi dispus chiar la un compromis: se poate accepta depăşirea ţintei de deficit bugetar stabilită pentru 2010 (6,8% din PIB), cu condiţia ca Guvernul să participe la garantarea proiectelor finanţate din fonduri structurale, au mai spus liderii de patronate.
Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM, a afirmat, după negocierile cu reprezentanţii FMI, că o nouă majorare a TVA nu va avea loc în acest an. „În perioada următoare trebuie să fie pus accent pe stabilitate pentru atragerea investiţiilor străine directe, astfel că o modificare a TVA cel puţin până la jumătatea anului viitor nu