Dezvăluirile publicate de Wikileaks au picat cât se poate de prost pentru preşedintele Barack Obama, obligat să-şi apere strategia militară pentru Afganistan, precum şi costurile imense ale conflictului, scrie „New YorkTimes".
Senatul urma să voteze ieri un proiect de lege privind finanţarea operaţiunilor din Afganistan, precum şi combaterea terorismului din Pakistan. Potrivit documentelor, care ar fi fost oferite Wikileaks de către analistul militar Bradley Manning, Pakistanul, un aliat al SUA în războiul împotriva terorismului, face „joc dublu". Membrii serviciilor sale secrete, ISI, ar colabora cu talibanii, contribuind chiar la comploturi vizând asasinarea unor lideri afgani.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Philip Crowley, a precizat că abordarea Pakistanului „s-a schimbat în mod fundamental" în ultimii doi ani, în pofida faptului că SUA sunt, în continuare, „preocupate" de eventualele legături ale insurgenţilor din Afganistan cu serviciile pakistaneze.
Bani folosiţi pentru arme
Mai mulţi oficiali ai Administraţiei Obama sunt de părere că informaţiile scurse către Wikileaks ar putea fi folosite pentru a pune presiune asupra acestui aliat „duplicitar", în vederea unei cooperări mai strânse. Doi dintre ei au sugerat chiar ca Islamabadul să fie ameninţat cu o reducere a ajutorului primit pentru lupta împotriva terorismului. Mai ales că o parte dintre aceste fonduri ar fi fost folosite pentru achiziţionarea de arme din China, Franţa şi alte ţări.
De la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, Pakistanul a primit peste 30 de miliarde de dolari, dintre care aproape 14 miliarde de dolari ar fi fost folosite de armata pakistaneză pentru cumpărarea de armament, susţine „Times of India".
Documentele mai arată că CIA a primit informaţii despre participarea lui Osama bin Laden la câteva întâlniri ale talibanilor în 2006.