Surse oficiale au declarat pentru Gândul că Guvernul a luat în considerare şi cel mai pesimist scenariu posibil, în care pensiile şi salariile vor fi plătite raţionalizat
Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a asigurat marţi românii că anul acesta nu vor fi probleme cu plata pensiilor. Întrebat dacă sunt bani pentru pensii, ministrul a declarat doar că până la sfârşitul acestui an nu vor fi probleme în acest sens.
Deficitul bugetului de pensii de stat ar putea ajunge până la 2,5 miliarde de euro la finele acestui an, cu 800 de milioane de euro mai mare decât cel de anul trecut. Asta înseamnă că anul acesta statul va lua de la alte ministere echivalentul a 2% din PIB pentru a acoperi diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile bugetului de pensii.
Surse oficiale, participante la discuţiile dintre FMI şi Guvern, au declarat luni pentru Gândul că s-a luat în calcul la nivel înalt şi cel mai pesimist scenariu posibil, în care statul nu se va mai putea împrumuta în condiţii acceptabile de la bănci, Guvernul fiind nevoit să raţionalizeze plata pensiilor şi a salariilor, respectiv să le plătească integral sau la timp. "Pur şi simplu statul ar putea rămâne fără bani, ceea ce înseamnă că va fi nevoit să raţionalizeze cheltuielile. Asta poate însemna şi anularea totală a investiţiilor şi plata cu întârziere a salariilor şi a pensiilor", ne-au declarat sursele.
Oficialii BNR, vorbind în nume propriu, susţin că nu se pune problema de raţionalizarea pensiilor sau a salariilor anul acesta sau anul viitor. "O vorbă aruncată pripit pe piaţă" este caracterizarea dată acestui scenariu de Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Vasilescu a precizat că declaraţia este în nume propriu şi că nu reprezintă punctul de vedere oficial al BNR.
Problema plăţii pensiilor anul acesta a fost abordată recent şi de preşedintele Traian Băse