Somajul, una din cele mai importante probleme cu care se confrunta tarile arabe, ar putea inregistra o crestere spectaculoasa in urmatoarii ani, in conditiile in care autoritatile nu vor lua masuri pentru redresarea economiilor, care sa duca la infiintarea a noi locuri de munca, scrie presa araba.
Somajul din tarile arabe s-a ridicat la aproape 17 milioane de oameni in 2008, arata datele Organizatiei Arabe a Muncii (OAM), si ar putea ajunge la 100 de milioane in 2020, in lipsa unor masuri guvernamentale.
Aproximativ 26% din cei fara loc de munca sunt tineri educati, in contextul in care piata fortei de munca din regiune se dezvolta insuficient de rapid pentru a sustine crearea de noi locuri de munca, potrivit unui studiu realizat de OAM.
“Tarile arabe se confrunta cu o provocare serioasa dupa ce au intrat intr-un nou mileniu impovarate de grave probleme economice si sociale, incluzand aici somajul si saracia. Nu pot face decat sa-si intensifice eforturile pentru a sprijini dezvoltarea economica si a asigura locuri de munca pentru cetateni”, se arata in analiza citata.
In ultimii ani, politicile fiscale din tarile arabe nu au fost suficient de flexibile si s-au bazat, in mare parte, pe surse care genereaza venituri limitate, cum ar fi petrolul.
“Un numar din ce in ce mai mari de state arabe sunt intr-o situatie financiara grava din cauza cresterii datoriei interne. In anumite tari, datoria interna a atins un nivel foarte ridicat, care afecteaza modul in care sunt cheltuiti banii publici, precum si investitiile in dezvoltare. Acest lucru intarzie cresterea economica si eforturile statelor pentru cresterea standardelor de trei”, mai arata analiza citata.