Am primit azi un articol interesant, de la Adrian Buzatu, doctorand în fizica particulelor elementare la McGill University, Canada. Estevorba de primele rezultate obtinute la LHC si comunicate la Conferinta ICHEP 2010 de la Paris:
Tocmai s-a încheiat la Paris cea mai mare conferinţă internaţională de anul acesta în domeniul fizicii particulelor elementare. Mai jos vă prezentăm la cald care este situaţia actuală în căutarea experimentală a bosonului Higgs, particula prezisă de teoria care explică de ce particulele elementare au masă, denumită incorect de către presă şi „particula lui Dumnezeu”, aşa cum prezintă cercetătorii de la acceleratorul Tevatron de la laboratorul Fermilab din SUA. Particula Higgs nu a fost descoperită încă, dar s-a arătat că masa sa nu poate avea valori într-un interval destul de măricel. Cu alte cuvinte, teritoriul unde se poate ascunde bosonul Higgs s-a mişcorat considerabil, iar căutările continuă.
Introducere despre Modelul Standard
Teoria actuală oficială care descrie Universul Mic poartă numele de Modelul Standard al Fizicii Particulelor (pe scurt, MS) şi nu trebuie confundată cu o altă teorie care descrie Universul Mare, denumită Modelul Standard al Cosmologiei. MS este cea mai precisă teorie construită vreodată de umanitate, adică face predicţii matematice concrete care sunt verificate experimental cu o precizie de la unu la mie până la unu la o mie de miliarde.
Modelul Standard descrie componentele fundamentale ale materiei (particule elementare) şi interacţiile elementare între ele pentru a crea diversitatea de materie vie şi nevie din jurul nostru. Călătorind de la celule biologice la molecule, de acolo la atomi, mai departe la nuclee şi electroni, iar în interiorul nucleelor la protoni şi neutroni, apoi în interiorul acestora din urmă la cuarci, descoperim că noi suntem creaţi din electroni şi cuarci ca şi p