Universităţile particulare din Bucureşti nu au crescut taxele pentru a nu pierde studenţi. Învăţământul la stat a ajuns să coste astfel aproape de două ori mai mult ca la privat.
Învăţământul superior de stat a ajuns un lux. La Universitatea particulară Bioterra, taxa de şcolarizare costă 1.600 de lei pe an la Facultatea de Drept, în timp ce la Universitatea din Bucureşti, la aceeaşi facultate, taxa este aproape dublă- 3.100 de lei.
La Universitatea „Dimitrie Cantemir“, taxa de şcolarizare este de aproape 1.900 de lei anual la Finanţe-Bănci, în timp ce la aceeaşi facultate dar din cadrul Academiei de Studii Economice, taxa de şcolarizare este de 3.000 de lei.
Taxe neschimbate
La Universitatea „Dimitrie Cantemir“ s-au înscris circa 3.000 de studenţi pe cele 5.000 de locuri, în condiţiile în care înscrierile durează până în septembrie.
„Nu am mai mărit taxa de şcolarizare de cinci ani şi, pe fondul crizei economice, nu intenţionăm să o mărim“, a explicat rectorul instituţiei de învăţământ, Corina Dumitrescu. Astfel, taxa de şcolarizare la „Dimitrie Cantemir“ este de doar 350 de euro pe an pentru cursurile la zi la Facultatea de Ştiinţe Politice, adică circa 1.500 de lei, în condiţiile în care acceaşi facultate costă pe an la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative cu 1.000 de lei mai mult.
Subvenţia, vinovată de scumpire la stat
Reprezentanţii universităţilor de stat susţin că taxele stabilite sunt comparabile cu subvenţia pe care o primesc de la stat pentru fiecare student.
„Dacă studenţii cu taxă ar plăti mai puţin, în realitate ar fi finanţaţi din banii publici. De aceea taxa trebuie să fie egală cu finanţarea de la buget. Aceasta a crescut constant în ultimii ani”, se arată în răspunsul Universităţii din Bucureşti. Cu toate că la unele specializări, Universitatea din Bucureşti a înregi