Patru şedinţe de creşteri consecutive pe Bursă au săltat principalii indici bursieri peste media valorilor lor din ultimele 50 de zile, ceea ce poate fi descris ca un început de revenire. Analiştii susţin însă că lichiditatea scăzută nu susţine în acest moment un trend de creştere.
Indicatorul de analiză tehnică, media mobilă la 50 de zile, a dat recent semnale de intrare a SIF-urilor pe tendinţă ascendentă pe termen mediu, după o perioadă de acalmie de câteva săptămâni în care indicii mai mult au stagnat, pe fondul unor tranzacţii scăzute.
Indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide titluri de pe piaţă, SIF-urile, a străpuns în sus de curând media sa mobilă la 50 de zile, fapt ce reprezintă un semnal de cumpărare, sunt de părere unii analişti. Acelaşi semnal l-a dat şi cel mai important indice american S&P 500, care şi-a depăşit la rându-i media mobilă la 50 de zile.
Pe de altă parte, indicatorul mediei mobile la 200 de zile pe principalii indici de pe Bursă şi externi încă arată o continuare a trendului de scădere pe termen lung.
"Dacă în ultimele trei săptămâni am avut mai mult o mişcare laterală, prin mişcarea din ultimele zile s-a cam dat un semnal de cumpărare prin străpungerea mediei mobile la 50 de zile. Acest semnal reprezintă o confirmare a unei mişcări de creştere pe termen scurt", spune Mihai Alexa, analist la firma de intermediere Broker Cluj.
Media mobilă la 50 de zile este o medie aritmetică şi trage după sine valorile din ultimele 50 de şedinţe ale indicilor bursieri sau ale preţurilor unei acţiuni. În momentul în care preţul unei acţiuni sau al unui indice se intersectează cu media mobilă, acesta reprezintă un semnal pentru piaţă privind o posibilă schimbare de trend. Media mobilă la 200 de zile este cel mai puternic indicator de analiză fundamentală, dând semnale corecte pe terne lung, însă es