În prima jumătate a anului, 77 de „bolnavi de alcool“ au „uşurat” cu peste 180.000 de lei fondurile Spitalului Judeţean de Urgenţă. Aceştia au fost internaţi numai în secţia de Neurochirurgie, dar medicii spun că banii cheltuiţi în urma consumului exagerat de alcool este mult mai mare.
„Horinca de Maramureş” a devenit deja un brand în ţară, dar şi în Europa, iar când vine vorba despre consumul ei, medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare se iau cu mâinile de cap. Foarte mulţi dintre consumatori ajung la spital cu diferite leziuni, ca urmare a nenumăratelor pahare de tărie îngurgitate. „Avem «clienţi fideli» care ajung periodic la noi în secţie, după ce au uitat să se oprescă din băut”, a explicat Gheorghe Budulan, şeful Secţiei de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, cea mai mare unitate spitalicească din Maramureş.
Paturi ocupate de beţivi
Potrivit unei evidenţe întocmite de şeful Secţiei de Neurochirurgie, lunar, din cele 30 de paturi câte are secţia, în medie, jumătate sunt ocupate de beţivii care suferă accidente în urma consumului de alcool. În primele şase luni ale anului, au avut nevoie de operaţii la cap sau la coloană nu mai puţin de 77 de asemenea pacienţi. „Proporţia este variabilă, adică avem şi femei care nu se dau în lături de la consumul voit de alcool, cad, se lovesc şi apoi ajung la noi. Vorbim exclusiv despre intoxicaţiile acute etanolice voluntare”, a mai spus doctorul Budulan. „Costurile pentru un asemenea pacient sunt destul de piperate. După operaţia care se face în Secţia de Neurochirurgie, în cele mai multe cazuri, bolnavii ajung la Terapie Intensivă, unde o zi de îngrijire costă de la 350 de lei în sus. Deci şi costurile totale pentru îngrijirea lor cresc exponenţial”, a adăugat medicul.
Cu toate acestea, medicii n-au nicio soluţie pe