Persoanele care obţin venituri din drepturi de autor au fost împărţite în trei categorii şi vor fi impozitate după tot atâtea metode. Normele pentru aplicarea Ordonanţei de modificare a Codului Fiscal vor fi aprobate luni de Executiv, chiar dacă termenul prevăzut în actul normativ a expirat ieri.
NORMELE DE APLICARE A CODULUI FISCAL
CAS pe drepturi de autor: maximum 1.618 lei lunar
Guvernul a amânat normele la Codul Fiscal, care includ contribuţiile individuale pe venitul din drepturi de autor
Persoanele cu carte de muncă şi remunerate doar ocazional cu drepturi de autor nu vor plăti CAS
Guvernul a avizat ieri, într-o primă lectură, normele de aplicare a Ordonanţei de modicare a Codului Fiscal prin care sunt impozitate veniturile obţinute din activităţi independente, dar şi bonurile de masă sau tichetele de vacanţă.
Cum se va plăti CAS
Hotărârea de Guvern pentru aprobarea acestora va fi aprobată într-o şedinţă ce va avea loc luni. Contribuabilii care sunt angajaţi cu carte de muncă şi obţin ocazional venituri în baza unor contracte de drepturi de autor nu vor plăti CAS pentru acele venituri din activităţi independente, a explicat ieri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean. Aceasta a dat exemplul unui profesor care are carte de muncă, dar care publică trei cărţi pe an. Pentru veniturile obţinute pe cele trei cărţi, acesta nu va achita contribuţiile sociale.
În schimb, persoanele care au carte de muncă, dar au şi venit regulat, lunar, pe drepturi de autor vor achita contribuţiile sociale de 16,5% la suma brută, existând un plafon de cinci salarii medii brute lunar până la care se aplică acest procent. În această categorie intră ziariştii şi alţi angajaţi din domeniul cultural pentru care venitul pe drepturi de autor este o completare la salariul de pe cartea de muncă.
O a treia categorie o constitu