Tinerii nu mai citesc pe hârtie decât foarte puţin, preferând e-book-urile, iar editurile se pregătesc să înfrunte noua tehnologie. Cărţile digitale sau e-book-urile sunt din ce în ce mai des lecturate pe computere, latopuri sau pe „readere“ specializate, cum ar fi Kindle, Nook, iPad.
Vezi aici de unde poti face rost de cărţi gratuite în format electronic.
Cu câţiva ani în urmă o dilemă făcea valuri în rândul jurnaliştilor şi al producătorilor de electronice: va muri sau nu fotografia clasică? Deşi aparatul de fotografiat digital intra în viteză pe piaţa largă, majoritatea slăvea fotografia pe film, justificându-şi fidelitatea, comoditatea sau rezistenţa la nou: „nu ne-am putea imagina instantaneele unei vacanţe decât într-un album de hârtie, pe care să-l ţinem pe noptieră". Aşa că publicarea primelor fotografii digitale, în 1984, de către ziarului japonez „Yomiuri Shimbun" a fost considerată doar un experiment excentric al asiaticilor.
În anul 2010 nu plecăm în concedii fără o cameră digitală, iar clasicele albumele cu fotografii s-au transformat în nişte fişiere galbene şi „eficiente" din calculatoarele, laptopurile sau telefoanele noastre. Acum istoria se repetă pe piaţa de carte, iar editorii revin la o întrebare mai veche, de tip shakespearian - „A fi sau a nu fi digital?".
E-book-ul, cel mai flexibil
Rămânem la bibliotecă sau o transformăm într-un fişier electronic multifuncţional? E noua provocare pentru cititori, în timp ce editurile aleargă după soluţii de marketing pentru a se racorda cu „era digitală". E-book-ul sau cartea electronică apare în topul vânzărilor, depăşind deja cartea tipărită, tradiţională, într-un calcul făcut de una dintre cele mai mari librării online din lume, Amazon.com, şi dat publicităţii la 19 iulie. Dacă exceptăm plăcerea unor tabieturi romantice - de pildă, lectura în fotoliu -, spre deosebire de