Numai Franţa, Grecia, Olanda, Elveţia, Liechtenstein şi Norvegia taxează averile. Au renunţat la această măsură Irlanda, Suedia, Italia şi Germania. Sursa: ARHIVA EVZ
Suprataxarea cu 1% a averilor de peste 0,5 milioane de euro din România ne-ar plasa în rândul ţărilor care sancţionează drastic proprietatea contribuabilului. Grecii plătesc o taxă suplimentară pentru proprietăţile imobiliare de peste 0,4 milioane de euro.
Taxa pleacă de la nivelul de 0,1% şi creşte, ajungând la 1% în cazul imobilelor de peste 0,8 milioane de euro. Recent, executivul elen a stabilit că în următorii trei ani va fi aplicată o taxă de 2% în cazul proprietăţilor de peste două milioane de euro.
În Franţa, plafoanele sunt actualizate anual
Celelalte state europene taxează averile contribuabililor. În Franţa, averea luată în considerare la calcularea taxei este formată din tot felul de proprietăţi: imobile, maşini, mobilă, acţiuni, bijuterii, dar şi vinurile scumpe. Baza de impozitare este calculată după scăderea a 30% din valoarea reşedinţei principale.
În 2010 sunt suprataxate averile de peste 0,79 milioane de euro. O astfel de avere este taxată cu 0,55%, iar cel mai ridicat nivel al taxei pe avere ajunge la 1,8%, însă se aplică pentru averile de peste 16,54 milioane de euro. Plafoanele sunt actualizate anual.
Într-unul din cele mai mici state europene, Liechtenstein, taxa începe să se aplice de la averile nete de circa 51.000 de euro. Averea netă se calculează prin scăderea datoriilor, inclusiv a creditelor, din valoarea bunurilor deţinute. Valoarea maximă a taxei ajunge la 0,9% pentru averile nete de peste 260.000 de euro.
Norvegienii au parte în acest an de o taxă fixă de 1,1% din averile nete care depăşesc un plafon de circa 90.000 de euro. În 2009 plafonul era stabilit la circa 60.000 de euro. Taxa este achi