Moştenitorii lui Barbu Drugă au ridicat luni, prin reprezentanţi, 21 de sculpturi, statuete şi picturi de la Muzeul de Artă Craiova, printre care şi „Cele trei graţii“, după ce au câştigat un proces în instanţă, motivând că piesele se găseau în casa boierului în momentul în care aceasta a fost naţionalizată.
Anunţul a fost făcut ieri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Muzeul de Artă de către directorul instituţiei, Florin Rogneanu, şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa. „Descendenţii familiei Barbu Drugă sau aşa-zişii descendenţi, pentru că se pare că unii au cumpărat drepturile succesorale, au intrat în posesia acestor bunuri despre care spun Domniile lor că se găseau în casa lui Barbu Drugă în momentul în care a fost naţionalizată. Ne-am supus rigorilor legii şi a trebuit să retrocedăm aceste bunuri“, a declarat preşedintele CJ Dolj. Luni, reprezentanţii moşternitorilor boierului, printre aceştia numărându-se şi Modest Cichirdan, fostul director al Filarmonicii şi om de afaceri, care a cumpărat drepturile succesorale, au ridicat cele 21 de obiecte de artă în prezenţa unui executor judecătoresc. Procesul privind retrocedarea pieselor de artă a durat patru ani, potrivit autorităţilor doljene, ultima instanţă fiind Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Muzeul de Artă şi CJ Dolj au făcut „obiecţiuni“
Cu excepţia a trei picturi, care sunt originale, obiectele pierdute de Muzeul de Artă sunt produse de serie sau copii, după cum a explicat directorul Rogneanu, a căror valoare artistică nu este foarte mare. Valoarea acestora în bani este de aproximativ un milion de lei, potrivit expertizei. Contestaţiile formulate de autorităţile doljene ţin de dovezile care au fost aduse de moştenitori în cadrul procesului despre provenienţa lucrărilor. „Obiectele sau parte din ele au ajuns la Muzeul Olteniei de la fost