Producătorul de componente auto Compa Sibiu (CMP) este, alături de grupul Interagro al omului de afaceri Ioan Niculae, singura companie cu capital privat românesc care în 2009 a reuşit să se poziţioneze printre cei mai mari 50 de exportatori din România, cu exporturi anuale de peste 50 mil. euro.
Compa este una dintre puţinele companii privatizate prin metoda Mebo (achiziţionată de conducerea şi angajaţii societăţii) care au reuşit să se restructureze când piaţa şi clienţii nu au mai susţinut activitatea tradiţională.
Majoritatea producătorilor industriali privatizaţi după 1990 au dat faliment după ce principalii clienţi ai lor au ieşit de pe piaţă. În aceste condiţii, multe dintre uzinele din Capitală, precum Umeb, Laromet, Automatica sau Electrotehnica, au ajuns locuri pentru malluri şi ansambluri rezidenţiale.
"Noi am fost construiţi pentru a susţine companiile Roman Braşov şi Dacia. A fost o perioadă de cădere după anii '90 când piaţa românească nu a mai fost valabilă pentru Compa şi din acest motiv am fost obligaţi să ieşim afară. Nu a fost simplu, partenerii externi i-am găsit încet-încet. Cam din 2001 a început recuperarea şi tot ce am construit a fost nou. Am lansat pas cu pas în producţie câte o gamă de produse. Unele au căzut, altele au crescut", povesteşte Ioan Deac, directorul general al Compa Sibiu, care este unul dintre cei mai longevivi manageri în rândul companiilor de pe Bursă, aflându-se la "cârma" companiei de peste 20 de ani.
A căutat parteneri străini
Compa a reuşit în ultimul deceniu să atragă parteneri strategici de pe plan extern cu ajutorul cărora şi-a dezvoltat continuu afacerile.
Printre aceştia se numără americanii de la Hoeneywell, lider mondial în producţia turbosuflantelor, Delphi, un alt producător american de componente auto, grupul german Bosch, cel mai mare furnizor de componente auto din lume, Koy