Comuna Cogealac a ajuns, peste noapte, câmp de luptă în războiul centralelor eoliene. În timp ce Eolica Dobrogea, partenerul grupului spaniol Iberdrola, cere referendum pentru ca localnicii să-şi dea cu părerea cum să fie folosit potenţialul energetic al zonei, primarul Hristu Cati a fost reţinut după ce Poliţia l-a acuzat că ar fi instigat la violenţe pentru a opri instalarea parcului eolian CEZ. Compania cehă se trezeşte în situaţia ca un anonim să îşi aroge rolul de purtător de cuvânt şi să concedieze la televiziuni firma de pază a şantierului.
Miliarde de euro sunt miza acestei lupte între spanioli şi cehi care se poartă pe aripile vântului.
Eolica Dobrogea, interesată să dezvolte centrale eoliene în localitatea Cogealac din Constanţa, concurând astfel cu grupul CEZ, va cere primăriei comunei să organizeze un referendum prin care membrii comunităţii locale să stabilească modul în care va fi utilizat potenţialul energetic al zonei. "SC Eolica Dobrogea SRL dezvoltă centrale energetice eoliene cu o capacitate de 1.500 MW în comunele Corbu, Săcele, Istria, Mihai Viteazu, Cogealac, Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa şi comunele Baia, Beidaud şi Casimcea din judeţul Tulcea. Proiectul acestei dezvoltări energetice este printre cele mai mari proiecte de centrale energetice eoliene din lume", se arată într-un comunicat al companiei.
"Eolica Dobrogea a obţinut aprobarea Studiului de Soluţie pentru conectarea la reţeaua electrică de transport pentru 1.500 MW, Avizul Tehnic de Racordare pentru 600 MW şi avizarea Proiectului Tehnic al Staţiei electrice de transformare 220/400 kV Extindere Tariverde de către Transelectrica. Eolica a depus recent documentaţiile tehnice pentru avizarea fazei a doua de dezvoltare de 600 MW, precum şi pentru încheierea Contractului de Racordare la sistemul energetic cu operatorul de sistem de transport", se menţ