Edilii locali preferă să transforme direcţii subordonate în societăţi comerciale sau să renunţe la artişti decât să-şi concedieze angajaţii. Sursa: VLAD STĂNESCU
Administraţiile locale şi judeţene au fost obligate de guvernul Boc, la începutul lunii iulie, să-şi reducă cheltuielile şi, implicit, numărul de angajaţi din subordine. Ordonanţa de urgenţă 63/2010 a fost publicată în Monitorul Oficial pe 2 iulie, iar trei zile mai târziu a intrat în vigoare.
Potrivit ordonanţei, prefecţii aveau obligaţia ca, în termen de cinci zile, să transmită autorităţilor centrale numărul maxim de posturi stabilit în funcţie de standardele de cost elaborate de guvern. Deşi reporterii EVZ au solicitat Ministerului de Finanţe, prin intermediul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, o listă a prefecţilor care au transmis aceste date, instituţia nu a furnizat niciun răspuns până la această oră.
Nu vor să facă restructurări
Tot în OUG 63/2010 se mai prevede şi faptul că, în termen de 40 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei, autorităţile locale şi cele judeţene au obligaţia de a aproba noile organigrame.
Răgazul de 40 de zile, care expiră pe 14 august, le-a permis unor edili locali să găsească soluţii ingenioase de a-şi păstra funcţionarii şi de "a fenta" decizia guvernului de restructurare a aparatului administrativ. Astfel, unele primării se pregătesc să-şi transforme anumite direcţii în societăţi comerciale, care să preia o parte dintre bugetarii ce ar fi trebuit concediaţi. Iar unele consilii judeţene au ales să decimeze instituţiile de cul tură din subordine în loc să renunţe la oamenii din aparatul propriu.
CUM SE APLICĂ LEGEA ÎN ŢARĂ
Funcţionari mutaţi şi oameni de cultură daţi afară
În mai puţin de 30 zile de la intrarea în vigoare a OUG 63/2010, o parte din primarii şi preşedinţ