Anumite substanţe pot provoca reacţii cutanate de tip arsură sau alergie, însoţite de pătarea pielii. Expunerea la soare poate duce la astfel de fenomene în cazul persoanelor aflate sub tratament. De aceea, citirea prospectului este obligatorie.
În timpul verii, cei care iau anumite medicamente pot avea probleme cutanate dacă stau la soare. Ei trebuie să discute cu medicul şi să evite să facă plajă, mai ales dacă observă apariţia de arsuri sau de eczeme.
Dozele mari, pericol de toxicitate
Medicamentele pot provoca reacţii cutanate de două tipuri: toxice şi alergice. „Reacţiile fototoxice apar atunci când medicamentul administrat pe cale generală sau locală este activat de radiaţiile solare şi lezează pielea", explică medicul primar dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, cu competenţe în intervenţii laser şi în dermatoscopie.
Aceste reacţii apar mai degrabă la administrarea unor doze mari de medicament. Fototoxicitatea se manifestă prin senzaţie de arsură, urmată de înroşirea pielii expuse la soare şi de descuamare. În cazuri grave, pot apărea băşici pline cu lichid. „De multe ori, după dispariţia simptomelor, pe piele rămâne o zonă hiperpigmentată, pătată, mai ales dacă persoana respectivă s-a expus la soare timp îndelungat", completează medicul.
Antibioticele, posibile cauze de arsuri
Reacţiile fototoxice pot fi consecinţa folosirii unor medicamente antiaritmice, precum amiodarona şi nifedipina, a diureticelor, precum şi a unor antibiotice, cum ar fi tetraciclina şi doxiciclina.
Alte medicamente care pot duce la fototoxicitate sunt antiepilepticele de tip fenotiazidic şi antidepresivele triciclice folosite în psihiatrie, unele antihistaminice şi chimioterapice, precum şi tratamentele antiacneice pe bază de isotretinoin. Acestea din urmă se aplică direct pe piele şi îi stimulează regenerar