Întreaga activitate economică din ţara noastră urmează un trend descendent care pare să se adâncească din ce în ce mai mult. Managerii societăţilor comerciale opinează, la unison, că, în perioada iulie-septembrie va fi resimţită o scădere a activităii în industria prelucrătoare, în sectorul de construcţii şi servicii şi în comerţul cu amănuntul, în raport cu cele trei luni anterioare.
Potrivit lui Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA), "era de aşteptat să se întâmple acest lucru, având în vedere perioada de recesiune în care ne aflăm". Domnia sa ne-a precizat că recesiunea economică este una de durată şi că, în prezent, nu se întrevede nicio ieşire: "Nu există motoare de ieşire din recesiune. Creşterea exporturilor nu este suficientă pentru a conduce la o creştere a producţiei, iar cursul de schimb este suprasolicitat, în opinia mea. Printre altele, măsurile de austeritate adâncesc criza". Liviu Voinea consideră că perioada de criză va fi resimţită la noi timp de trei ani şi că, în această toamnă, intrăm în cel de-al treilea an de recesiune.
La rândul său, Nicolae Chidesciuc, economist şef în cadrul ING, este de părere că încetinirea activităţii în industrie este determinată de "o probabilă încetinire a cererii externe, în special din partea Germaniei, şi a cererii interne ca urmare a adoptării măsurilor de austeritate". Domnia sa ne-a precizat, de asemenea, că, în ceea ce priveşte comerţul cu amănuntul şi serviciile, impactul cel mai puternic îl au creşterea TVA şi reducerea salariilor în sistemul bugetar: "Probabil că acest impact va fi resimţit atât în trimestrul al treilea, cât şi în ultima parte a anului".
Sentimentul din piaţă este extrem de important pentru mersul economiei, completează Ionuţ Dumitru, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari-Bancari din România: "Faptul că managerii şi consumatorii a