Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a verificat modul de implementare în România a 211 proiecte finanţate cu fonduri europene nerambursabile prin Programul SAPARD. În urma acestor controale, au fost constatate anumite neregularităţi în derularea investiţiilor realizate prin 17 proiecte, în valoare totală de 12,74 milioane de euro.
Această sumă reprezintă aproximativ 1% din fondurile europene nerambursabile puse la dispoziţia României prin Programul SAPARD, respectiv 1.277.505.089,25 euro.
„Facem precizarea că numai Comisia Europeană poate cere recuperarea sumelor, OLAF făcând doar o recomandare în acest sens", au subliniat oficialii ministeriali.
Proiectele pentru care s-au constituit debitele au fost finanţate prin Măsura 1.1 - „Îmbunătăţirea prelucrării şi marketingului produselor agricole şi piscicole", submăsura 2 - Carne şi produse din carne, din cadrul Programului SAPARD.
„Debitele au fost cauzate de nereguli constatate de OLAF pe parcursul licitaţiilor organizate de anumiţi beneficiari, acesta considerând în majoritatea cazurilor analizate că procesele de achiziţii au fost formale, atribuirea contractelor nefiind în concordanta cu principiul liberei concurenţe, respectarea parametrilor de calitate a obiectului achiziţiilor şi principiul eficienţei în utilizarea fondurilor", se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.
Cu alte cuvinte, conform observaţiilor formulate de către OLAF, furnizorii externi (în marea majoritate din Germania şi Italia) au transmis beneficiarilor oferte considerate false sau formale, pe care aceştia le-au folosit la depunerea dosarelor pentru accesarea fondurilor respective.
OLAF consideră că transmiterea de către furnizorii externi a ofertelor neautentice pentru solicitarea de fonduri este o tentativă de fraudă asupra bugetului european şi naţional.
Alte nereguli identificate