Cheltuilile estimate ale bugetului general consolidat au crescut în primul semestru cu 4%, la 95,3 miliarde de lei, iar veniturile au scăzut cu 0,1%, la 77,2 miliarde de lei, astfel încât deficitul este de 18,07 miliarde de lei, în limita convenită cu FMI, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice.
„Conform datelor provizorii, execuţia bugetului general consolidat pe primele şase luni ale anului s-a încheiat cu un deficit estimat de 18,07 miliarde lei, sub limita ţintei de deficit, în sumă de 18,2 miliarde lei, prevăzută în Scrisoarea suplimentară la Aranjamentul Stand-by încheiat cu Fondul Monetar Internaţional", spun reprezentanţii Finanţelor.
Ţinta de deficit agreată cu FMI pentru finele acestui an este de 6,8% din PIB.
Veniturile estimate la bugetul general consolidat au fost în sumă de 77,2 miliarde lei, cu 0,1% mai reduse faţă de realizările perioadei corespunzătoare din anul precedent.
Au crescut încasările din TVA, impozitul pe venit şi accize
"La veniturile fiscale s-au înregistrat creşteri, în principal la taxa pe valoare adăugată, unde încasările înregistrate la 30 iunie au crescut la -3,7%, faţă de procentul de -7,8% înregistrat la sfârşitul lunii mai, precum şi la impozitul pe venit, unde colectările au crescut în luna iunie la -4,8% faţă de procentul de -6,4% înregistrat în luna mai", se precizează în comunicat.
La accize, încasările sunt cu 1,5% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, ca urmare a creşterii nivelului de taxare aplicat de la 1 ianuarie. S-au înregistrat creşteri la încasările din venituri nefiscale cu 1.422 milioane de lei, ca urmare a încasării dividendelor de la operatorii economici cu capital de stat, precum şi a vărsămintelor din profitul net al BNR.
Sumele restituite de Comisia Europeană în contul plăţilor efectuate pentru proiecte cu finanţare eu