Doar 200 de persoane, majoritatea pensionari, au încheiat o poliţă pentru asigurarea locuinţei. Deşi legea prin care românii sunt obligaţi să-şi asigure locuinţele a intrat în vigoare de la 15 iulie 2010, firmele care încheie poliţe nu sunt asaltate de clienţi.
Legea 260/2008, care reglementează condiţiile asigurării obligatorii a locuinţelor aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, a intrat în vigoare de aproape două săptămâni. În acest timp foarte puţini călărăşeni au ales să-şi încheie poliţa de asigurare a locuinţei. Directorul Sucursalei Călăraşi Astra Asigurări, Mariana Luca, mărturiseşte că populaţia nu are cunoştinţe foarte ample despre asigurări, acesta fiind unul din motivele pentru care nu se îmbulzesc să îşi pună la adăpost bunurile. „Oamenii nu sunt foarte bine informaţi, iar mare parte din vină o au autorităţile locale, responsabile, de fapt, pentru această nepăsare. Eu am propus deja la Bucureşti realizarea unor emisiuni televizate pentru a informa mai bine populaţia“, afirmă Mariana Luca. De la 15 iulie, doar 200 de călărăşeni au ales să încheie o poliţă de asigurare pentru a-şi proteja agoniseala de-o viaţă. „S-a observat un interes mai mare din partea pensionarilor în a-şi încheia o poliţă de asigurare“, a mai precizat Mariana Luca.
Sumele asigurate standard
Pentru locuinţele Tip A, suma asigurată este de 20.000 de euro, indiferent de valoarea acestuia, iar costul acesteia este 20 euro pe an, iar aici sunt cuprinse structurile de beton armat, metal ori lemn, cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau alte materiale rezultate în urma unui tratament chimic. Pentru persoanele care doresc să-şi facă o asigurare mai complexă a locuinţei, şi pentru o sumă asigurată mai mare, îşi pot încheia o altă poliţă facultativă, care să vină în completarea celei obligatorii. Pentru locuinţele Tip B, suma asigurată este de 10.